Ζωοδόχος Πηγή Δάφνης

Εφημέριοι

1. Συναδινός Συμεών (Α’)
2. Ευαγγελάτος Ιωάννης (Α’)
3. Μαυρόπουλος Πλάτων (Γ’)
4. Δασουράς Χρήστος* (Α’)
(* αποσπασμένος σε άλλη Ενορία του εσωτερικού ή του εξωτερικού)

Βρείτε μας στο χάρτη


Ο Παλαιός Ιερός Ναός της Ενορίας μας, προς τιμή και αυτός της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής ανάγει την Ιστορία του και το κτίσιμο του στους σκοτεινούς χρόνους της Τουρκοκρατίας(μέσα 17ου αιώνα). Κτίσθηκε στην κορυφή του ομώνυμου Λόφου όπου δεσπόζει σήμερα ο Ιερός μας Ναός, σε μία αγροτική για την εποχή εκείνη αλλά και μέχρι πριν λίγες δεκαετίες περιοχή.

Το έτος 1944 το μικρό Ναίδριο παθαίνει σοβαρές ζημιές από όλμο και το ίδιον έτος ιδρύεται υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ενορία(Βασιλικό Διάταγμα,9/11/1944-ΦΕΚ 22). Το έτος 1948 αποφασίζεται το γκρέμισμα του Παλαιού Ιστορικού Ναού και το κτίσιμο στην ίδια θέση περίλαμπρου και μεγαλυτέρου Ιερού Ναού δια την εξυπηρέτηση όλων των Πιστών.Τον Απρίλιο του 1949 τίθεται ο θεμέλιος Λίθος του Νέου Ιερού Ναού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου( εκ Μ. Ασίας εκδιωχθέντος και Βασανισθέντος υπό των Τούρκων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή), παρουσία του τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Τσάτσου(μετέπειτα προέδρου της Δημοκρατίας) και πλήθους πιστών.

Την 11η Απριλίου του έτους 1954 επερατώθησαν οι βασικές οικοδομικές εργασίες και εγκαινιάζεται ο Περίλαμπρος αυτός Ιερός Ναός υπό του τότε βοηθού του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου, Θεοφιλεστάτου επισκόπου Μαραθώνος κυρού Δαμασκηνού Κονζιά(μετέπειτα Μητροπολίτου Ναυπακτίας και Ευρυτανίας).

Από τότε μέχρι και σήμερα ο Ναός και οι πέρυξ αυτού χώροι συνεχώς εξωραΐζονται αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την περιοχή και γενικά την πόλη της Δάφνης.

Σημαντικός σταθμός της Ενορίας υπήρξε το έτος 1980 όπου εκτίσθει με πολλούς αγώνες του σημερινού εφημερίου π.Ιωάννου Ευαγγελάτου το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μας που αποτελεί το κέντρο του πολυδιάστατου Νεανικού, Φιλανθρωπικού, Πολιτιστικού και πρωτίστως Πνευματικού έργου, που ιδίως τα τελευταία χρόνια με την χάρη του Θεού συντελείται στην Ενορία μας, με σκοπό τον Αγιασμό και την εν Χριστώ Σωτηρία των Πιστών.

Σήμερα

Στον Ιερό μας Ναό λειτουργούν νεανικές κατηχητικές συντροφιές για μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολείων μας από Νηπιαγωγείο έως και φοιτητές-αποφοίτους. Επίσης λειτουργούν σχολές Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ευρωπαϊκής Μουσικής. Η Ενορία διαθέτει μία αξιόλογη τριακονταμελή χορωδία με παρουσίαση έργων όπως «Άξιον Εστί» κ.α.

Στον φιλανθρωπικό τομέα εκτός των μονίμων μηνιαίων χρηματικών ενισχύσεων γίνεται διανομή δωρεάν τροφίμων και λειτουργεί καθημερινό συσσίτιο για σαράντα αναξιοπαθούντες Ενορίτες( Καρκινοπαθείς, ψυχασθενείς, μοναχικά άτομα κ.α )


Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Οδός: Πλ. Ζωοδόχου Πηγής
  • ΤΚ: 172 34
  • Περιοχή: Δάφνη
  • Πόλη: Αθήνα
  • Τηλ Ιερού Ναού: 210.9711.773