ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ

www.diaconia.gr

Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ενταγμένη στη γενικότερη ποιμαντική μέριμνα της Εκκλησίας για τους Νοσηλευόμενους αδελφούς, δραστηριοποιείται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Αττικής προσφέροντας, στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς- εγκαταλελειμμένους ασθενείς (ενήλικες και παιδιά) κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Πιλοτικά, από τον Μάιο ξεκίνησε και το πρόγραμμα «διακονία κατ’ οίκον» με σκοπό την παροχή στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ανθρώπους.

ΔΡΑΣΕΙΣ Ε.Δ.Α.Ν.Ι.

Α. Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών

Εθελοντές μας προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Με την τρίωρη παρουσία τους προσπαθούν να σταθούν σαν συγγενείς και φίλοι στο πλευρό των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στον ασθενή εναλλάσσονται τρείς εθελοντές με τρεις διαφορετικές βάρδιες, από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).

Β. Νοσοκομειακές Ομάδες

Οι εθελοντές των νοσοκομειακών ομάδων επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευόμενους προσφέροντας μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, και φέρνουν την Εκκλησία και την Αγάπη του Χριστού πιο κοντά στους ασθενείς. Η προσέγγιση γίνεται με πολύ υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Γ. Συνοδεία Ασθενών

Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο και κατόπιν συνεννόησης και τους υπεύθυνους του νοσοκομείου.

Δ. Γραφειοκρατικές Διαδικασίες

Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Ε. Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο κλόουν της εθελοντικής διακονίας ασθενών με τους βοηθούς του οργανώνουν παραστάσεις για να διασκεδάσουν, να απασχολήσουν και κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο.

ΣΤ. Φροντίδα «κατ’ οίκον»

Πιλοτικά, από τον Μάϊο του 2014 ξεκίνησε και το πρόγραμμα «διακονία κατ’ οίκον» με σκοπό την παροχή στοιχειώδους φροντίδας και συντροφιάς σε μοναχικούς ανθρώπους που είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε η οικογένεια τους αδυνατεί να τους φροντίσει.