Αγ. Ειρήνη οδ. Αιόλου

Εφημέριοι

  1. Χρυσικός Θωμάς (Α’)
  2. Γιαννακός Ἀρτέμιος  (Α΄)
  3. Βερλάνωφ Δημήτριος* (Διάκ. Δ’)

(* αποσπασμένος σε άλλη Ενορία του εσωτερικού ή του εξωτερικού)

 Βρείτε μας στο χάρτη


Οι παλιότερες πληροφορίες θέλουν το ναό της Αγίας Ειρήνης να χτίστηκε από τα ερείπια εβδομήντα βυζαντινών εκκλησιών που γκρεμίστηκαν επί Βαυαροκρατίας. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας παίζει σημαντικό ρόλο ως κύριος χώρος συνάθροισης όλων των χριστιανών. Με τη μεταφορά της έδρας του ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, η Αγία Ειρήνη γίνεται επίσημος καθεδρικός της πρωτεύουσας και το 1838, επί βασιλείας Οθωνα, πραγματοποιείται η πρώτη δοξολογία. Την ανακαίνιση και την επισκευή του ναού αναλαμβάνει το 1845 ο ονομαστός αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυτατζόγλου που αποπερατώνει το έργο το 1850.


Με το εξαιρετικό του ταλέντο, ο Καυτατζόγλου δημιουργεί ένα ναό με στοιχεία αρχαιοελληνικού και ρωμανικού ύφους, από τον οποίο δεν λείπει και το βυζαντινό χρώμα. Κορυφαία θεωρούνται τα φατνώματα στην οροφή που ήταν η αφορμή για να ανακηρύξει το κράτος την Αγία Ειρήνη διατηρητέο μνημείο, το 1972. Τα εντυπωσιακά φατνώματα σώζονται μέχρι σήμερα και προκαλούν το θαυμασμό των επισκεπτών του ναού. Οσο για τις αγιογραφίες και τις κοσμηματογραφίες της Αγίας Ειρήνης, είναι θαυμαστά έργα των μαθητών της σχολής των ναζαριστών, των αδελφών Φυτάλη. Η πρώτη Μητρόπολη της Αθήνας, «κιβωτός» της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, έρχεται τώρα να θυμηθεί την αίγλη του παρελθόντος. Ξεχωριστά γεγονότα ανά τους αιώνες συνδέονται με τον ιστορικό ναό της πόλης που τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχει την τιμητική του. Το 1835, εκεί έγινε η τελετή ενηλικίωσης του βασιλιά Οθωνα, το 1843 κηδεύτηκε ο ήρωας του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ενώ τακτικά έκανε τις εξομολογήσεις της και η βασίλισσα Αμαλία. Επίσης, σε αυτή την εκκλησία έγινε η δοξολογία για το Ελληνικό Σύνταγμα, με πρωτοστάτη της ημέρας τον Νεόφυτο Βάμβα.

Εκτός από τους βασιλείς Οθωνα και Αμαλία, οι περισσότερες σπουδαίες μορφές της Νεοελληνικής Ιστορίας εκκλησιάζονταν στο Ναό ή πέρασαν για να ανάψουν ένα κερί. Από τους διασημότερους Κληρικούς που διηκόνησαν στην εκκλησία ήταν και ο Μακάριος, Αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος χειροτονήθηκε στο Ναό.

 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Οδός: Αιόλου
  • ΤΚ: 105 60
  • Πόλη: Αθήνα
  • Τηλ Ιερού Ναού: 210.3226.042
  • Αριθμός: 36